Frågor & Svar

Här samlar vi svar på frågor som dyker upp. Om ni undrar över något och inte hittar svaret här – fråga gärna, antingen via kommentarsfältet eller kontaktformuläret!

Varför ska man anlita en professionell bröllopsfotograf under en hel dag?
Vill ni kunna återuppleva dagen och minnas den för resten av livet? Vill ni kunna dela era minnen med vänner, familj, barn och barnbarn, under många år framöver? Fråga er själva – vad är viktigast för er, om ni måste välja? Ringarna? Maten? Platsen? Skorna? Klänningen? Upplevelserna? Känslorna? Eller att ni kommer ihåg det lång tid efteråt? Gör valen och prioriteringarna därefter.

Varför just en bröllopsfotograf, vår kompis har ju en bra kamera?
En bra kamera kommer inte att kunna göra jobbet, en bra kamera är bara ett verktyg. En vän kan förvisso vara väldigt duktig på att ta bilder, men det är annorlunda med bröllop. Som bröllopsfotograf behöver man bemästra många olika situationer och det gäller att känna sin utrustning och tekniken väl: fotojournalism, makro, landskap, naturligt ljus, porträtt, gruppbilder, svagt ljus, blixtfotografering och mingel/fest/dans, för att bara nämna några situationer. Som fotograf utsätts man för stort tryck och det gäller att hela tiden veta vad som är nästa steg och hur kameran ska vara inställd för det, om man ska fånga dagen i sin helhet – det går undan mellan situationerna och det behöver sitta i ryggmärgen. Det är inte en lätt uppgift att fotografera bröllop och det finns en anledning till att det finns professionella fotografer (med backup på utrustningen!) specialiserade på just det. Man får bara en chans.

Vad är det som kostar?
Det är lätt att tänka att en fotografering är dyr, sett till timpriset för fotograferingstiden. Men själva fotograferingstiden är egentligen det lilla i sammmanhanget. Även inför och framför allt efter en fotografering ligger det mycket arbete. Det handlar om rådgivning, möten och förberedelser inför fotograferingen, och framför allt om backup, sortering, urval och redigering av varje enskild bild efter fotograferingen. En annan del av det ni betalar går till att underhålla och investera i professionell utrustning. Andra kostnader är programlicenser, försäkringar, materialkostnader, skatter och avgifter.

Vad är er stil och varför ska vi boka er?
Jane har, sedan hon som liten flicka började fotografera, alltid älskat bildberättande. Detta har smittat av sig på Robin – det är därför vi jobbar så bra ihop. Vi vill fånga er dag – både i stort och i smått. Såväl helheten och de riktigt stora händelserna, som detaljer och små ögonblick. När ni bokar oss, får ni en mix av fotojournalistik och vackra bilder. Vi vill påverka dagen så lite som möjligt med vår närvaro, men tvekar inte att hjälpa er på traven till att ge oss de bästa förutsättningarna för de bästa bilderna. Vi berättar dagen som den var och känslorna som fanns. Där och då. Ett leende, en blick, en tår. Små detaljer som ni kanske själva missar just då.

Vad har ni för utbildning?
Framför allt livet självt – Jane har fotograferat sedan barnsben och utvecklats mycket genom att fotografera och testa sig fram. Vi har även gått flera kurser på bland annat Folkuniversitetet, Medborgarskolan och Högskolan i Jönköping. Vi går regelbundet workshops för inspirationens och nätverkandets skull.

Fotograferar ni med analog film?
Vi älskar analog film!! Vi fotograferar gärna med film på ert bröllop och gör det till självkostnadspris utöver själva bröllopspaketet.

Hur klär ni er när ni fotograferar?
Vi klär oss alltid propert, anpassar oss till situationen och försöker att smälta in så bra som möjligt.

Vad har ni för kameror?
Först och främst: det är inte kameran som gör jobbet, vilket är väldigt vanligt att tro. Bara för att man har en dyr kamera betyder inte det att bilderna automatiskt blir bra och tvärt om. Vi använder professionell utrustning, vi har backuper och vi levererar bilder med hög kvalitet. Ni är varmt välkomna att höra av er om ni vill veta mer kring vår utrustning.

Vad händer om kameran går sönder?
Vi har alltid extra utrustning med oss, gällande allt.

Hur levereras våra bilder?
Vi försöker att minimera miljöpåverkan så mycket vi kan, även om det fortfarande finns en del att göra. Ni får därför en länk till ett personligt galleri, där alla era bilder finns. Ni får även dela galleriet med era kära.

Får vi digitala negativ (rå-filer)?
Digitala negativ ingår inte, eftersom de är vårt arbetsmaterial. Ni får högupplösta, bearbetade bilder.

Ingår alla högupplösta bilder?
Vi har olika paketpriser, beroende på tillfälle och önskemål. I alla bröllopspaket ingår högupplösta bilder.

Har de högupplösta bilderna tillräcklig storlek att göra förstoringar på? Får vi göra egna förstoringar?
Ni får göra egna förstoringar av de högupplösta bilerna och de har tillräcklig storlek för både förstoringar och album. När ni köper förstoringar och album genom oss ingår lätt retusch och att vi anpassar bilderna efter rätt format, färgrymd etc, så att resultatet blir tipptopp. Men det är inga problem om ni vill beställa förstoringar på egen hand.

Får vi alla bilder du tagit?
Ni får alla bra bilder. Vi väljer tex bort testbilder som tas för att kontrollera exponeringen och bilder där någon kanske blinkar, eller gör en konstig min.

Hur lång tid tar det att få bilderna?
Leverans av bilderna sker normalt tolv veckor efter bröllopet.

Hur fångar ni oss på rätt sätt, så att inte våra bilder bara blir som alla andras?
Först och främst: Ni är unika! För oss är det viktigt att vi träffas personligen, så att vi får lära känna er och ni oss. Det viktigaste är att vi känner trygghet och tillit för varandra. Vi fångar dagen så som den var, dokumentärt. Vi kan dock inte fotografera något som inte finns.

Vad händer om ni blir sjuka?
Det krävs en väldigt allvarlig sjukdom för att vi ska missa er stora dag, men vid ett sådant tillfälle kan vi hjälpa till att hitta en ersättare. Ni får givetvis tillbaka bokningsavgiften. Detta skriver vi in i avtalet.

Vad händer om det regnar?
Lätt regn behöver inte vara något hinder för vackra bilder. Oftast går det att ta skydd under ett stort träd, som också bidrar till en härlig scen. Det kan också bli vackra bilder under ett paraply. När vi träffas planerar vi för alternativa platser att fotografera på, om det skulle regna för mycket.

Får vi ha egna önskemål och förslag om plats för porträttfotografering?
Givetvis får ni ha egna önskemål och förslag – de ser vi fram emot! Om vi av någon anledning skulle ha invändningar mot förslaget för att det inte blir optimalt ur fotograferingsperspektiv, försöker vi tillsammans hitta en lösning som blir så bra som möjligt. Era bilder ska kännas bra för er!

Kan vi vara på olika platser?
Ja, det kan vi, men tänk på att transport mellan platserna och att “komma i ordning och i rätt stämning på plats” tar mer tid än vad man tror. Vi vägleder er! Det kan vara en fördel att dela upp porträttfotograferingen till både före och efter vigseln.

När är bästa tiden på dagen för porträttfotograferingen?
Det allra vackraste ljuset är på morgonen, strax efter att solen gått upp eller sent på kvällen, precis innan solen går ner. Det är det som ofta kallas för “gyllene timmen” i fotosammanhang. Det går att ta fina bilder i de flesta situationer. Men det mjukaste, vackraste och mest smickrande ljuset fångar man på sen eftermiddag/kväll på sommarhalvåret. Beroende på hur ert tidsschema ser ut (tidig vigsel, sen vigsel etc), kommer vi att guida er till vad som passar er bäst. Därför är det en fördel att boka ett planeringsmöte i ett tidigt skede, så att det fortfarande finns plats för justeringar, om det skulle vara så att vi har tips som ni kanske inte har tänkt på.

Vi bor inte i Stockholm, kan ni fotografera oss ändå?
Gärna!

Har ni studio?
Vi älskar att fotografera i naturen och i naturligt ljus och vill ännu inte binda oss till en studio. Så nej, vi har i dagsläget ingen studio.

Vigseln – stör ni mycket?
Vi tar på oss tysta skor och försöker arbeta så tyst och smidigt som möjligt, för att störa så lite som möjligt. Vi använder aldrig blixt under vigseln. Vi rör oss bara när det passar i ceremonien. Vi talar alltid med vigselförrättaren/prästen i förväg och förhör oss om förhållningsregler och om det finns specifika tips på lokalen.

Utomhusvigsel, funkar det?
Vi tycker att utomhusvigslar är underbara, för vi älskar naturligt ljus! Det finns dock några saker att tänka på för att bilderna ska bli optimala och det diskuterar vi vid vårt bokningsmöte.

Får vi tacka/annonsera i tidningen med en av era bilder?
Självklart! Ni väljer ut den bild ni vill ha, så gör vi i ordning en bildfil som är anpassad för att föras in i tidningen. Denna service från oss kostar inget extra, men Jane (&) Haglund Photography ska anges i anknytning till annonsen. Eventuella kostnader för själva tidningsannonsen ombesörjs dock av er.

Publiceras alla bilder här på sajten?
Vi visar med stolthet upp alla våra bröllop här på sajten. Vi visar upp berättelserna, så som vi upplevde dem.

your e-mail is never published or shared. required fields are marked * *

*

*

F a c e b o o k
K ä r l e k
F l i c k r
M e d l e m   i
UA-33233199-1