Österlenguide i Allt om Bröllop

En del av mitt hjärta kommer alltid att vara kvar på Österlen, var jag än befinner mig i världen. Där finns mina rötter sedan många århundraden tillbaka och min familj bor kvar än. Det finns många som hävdar att det är något speciellt med ljuset på Österlen och det finns otroligt många vackra och charmiga platser inom ett förhållandevis litet område. Sommarhalvåret är längre – våren börjar tidigare och hösten kommer senare. Om våren, efter en lång vinter, är hemlängtan som störst.

I det senaste numret av Allt om Bröllop ger jag några tips längs vägen för de som ska gifta sig på Österlen. Vad kan man tex tänka på i valet av bröllopsfotograf och när det gäller planeringen av dagen?

Allt ryms dock inte i en artikel och nedan kommer ytterligare, mer allmänna Österlentips från oss. Kanske tips att vidareförmedla till era gäster, om ni har inresande till ert bröllop?

bröllopsfotograf österlen

Österlen är ett populärt semestermål med många möjligheter. Till Österlen hör som grund Tomelilla och Simrishamns kommun och angränsande delar av Ystad kommun, men mäklarannonser och turistbroschyrer låter ibland begreppet Österlen få en vidare innebörd. Någon exakt gräns för Österlen finns inte, men just ur turistperspektiv anser många att regionen sträcker sig ungefär mellan Haväng i nordost, Agusa i nordväst, och Nybrostrand i sydväst. Österlens mittpunkt anges som Smedstorp som ligger mellan Simrishamn och Tomelilla.

Passa på att stanna lite längre och ta en svängom när ni väl styr kosan hit! Det finns härliga vandringsleder och naturområden för den aktive, mängder av utställningar och konstnärers krypin för den kulturintresserade, loppisar för inredningsfyndaren och milslånga sandstränder för solstollen.

Vi rekommenderar:

  • Att köra runt rent allmänt och njuta av miljöerna och atmosfären. Stanna till där det faller er in. Det är något speciellt med Österlen!
  • Borrby – Österlens hjärta och byn där Jane är uppväxt. Borrby blev utvalt att vara med i projektet Forntid i Österlens byar eftersom det finns en stor mängd fornlämningar från trakten – upp emot 2300 år gamla fornfynd! Ströva omkring och känn av atmosfären. Borrby är även Sveriges första bokby.
  • Den långa, långgrunda, vita sandstranden som sträcker sig mellan Örnahusen i norr och Löderups strandbad i söder. Den bredaste och mest kända delen av sandsträckan är Sandhammaren, som till och med har sin egen baywatch. Lite lugnare (och lättare att få parkering) är det i Kyhl och Sandby Strand. Ta en promenad längs hela sträckan och tillbaks, eller ta det piano i en (medhavd) solstol.
  • Dag Hammarskjölds Backåkra och Hagestads naturreservat.
  • Österlenleden – en vandringsled kring Österlen. Leden för dig genom jordbruksmarker och slottsmiljöer, längs idylliska vattendrag och längs Österlens leende kulturlandskap där du vandrar “med ena foten i havet”. Österlenleden ingår i Skåneleden, som är mer än 100 mil lång och uppdelad i 78 dagsetapper.
  • Brösarp med omnejd – konditoriet i Brösarp är något utöver det vanliga med sina härliga (och allergivänliga!) bakverk. Ladda upp i caféet eller ta med som picknick till när ni besöker de välkända Brösarps backar. Efter Brösarps backar tar ni er söderut till natursköna Haväng med Havängsdösen (stenåldersgrav) och därefter till Stenshuvuds nationalpark. Återhämta energi på Kaffestugan Annorlunda. Kaffestugan Annorlunda är just det – annorlunda. Här äter ni underbar kakbuffé till fast pris! Om ni inte bara vill ha kakor i magen en hel dag, rekommenderas Brösarps Gästgifveri, som har varit en mötesplats sedan 1684 och som har ett välkänt kök. Äggakakan är en storfavorit på Brösarps gästis!
  • Ta Ångtåget mellan Brösarp och S:t Olof, eller cykla dressin på nerlagda järnvägar.
  • Kivik – besök äppelodlingar, Kiviks musteri och/eller Kiviks marknad.
  • Kåseberga – gör vågsurfarna sällskap i det vilda vattnet, eller käka rögad fisk innan ni beger er upp till de mytomspunna Ales Stenar. Här är vindarna friska och ger fina förhållanden till äventyr på högre höjder.
  • Många kommer till Österlen för de fantastiska sandstränderna, men en hemlig pärla är den norra, steniga delen av Rörums strand – den är fantastisk och inte alls lika befolkad som den sydliga delen (med sandstrand).
  • Glimmingehus – 1400-talsborgen på slätten. Det går att ta en guidad visning, eller en tur på egen hand. Det finns olika event på Glimmingehus, tex tornerspel som brukar vara i början av augusti.
  • De äventyrslystne rekommenderas en tur till äventyrslandet Tosselilla.
  • Testa utomhusdans på Kulla dansbana.
  • Besök Gunnarshögsgård, lär er mer om raps och fynda i gårdsbutiken.
  • Simrishamn – besök Österlens museum och ströva i framför allt den äldre delen av stan bland de små, pastellfärgade husen och gränderna. Köp en glass i de omdiskuterade ”fiskeludorna” och avnjut vid hamnen. I Simrishamn finns flera trevliga restauranger, framför allt längs gågatan. Från Simrishamn kan man även göra en dagsutflykt till danska Allinge, Bornholm, med snabbfärjan.
  • Besök de små, pittoreska fiskelägena Skillinge (käka på Hamnkrogen) och Brantevik (käka på Branteviks bykrog) som kantas av stockrosor.
  • Konstnärers krypin – håll utkik över vimplar och flaggor vart än ni åker, det är nämligen tecken på att det finns en konstnär i krokarna som gärna visar upp (och säljer) sina verk.
  • Boka i tid. Allt. Österlen är väldigt populärt på sommaren. Det finns många privata uthyrare av stugor osv, men man kan behöva göra lite detektivarbete för att hitta dem.

Ni hittar fler tips och idéer på Äppelkusten Österlenwww.osterlen.se och www.osterlen.com. Naturtips hittar ni i boken Naturpärlor på Österlen – en utflyktsguide.

Det finns givetvis platser värda att besöka även utanför Österlens gränser – strosa tex omkring i pittoreska Ystad eller ta båten över till Bornholm (där även cykelsemester är populärt). Om ni planerar att köra via Malmö rekommenderar vi att cruisa längs charmiga väg 9 utmed sydkusten i stället för E65:an, men ta i så fall god tid på er.

Har vi missat något guldkorn? Kommentera gärna, så fyller vi på listan!

Ska ni gifta er på Österlen? Hör gärna av er!

Lämna ett svar